IEKC Lichtenvoorde | Leerlingen interviewen Minnie Kruip bij weghalen mozaïeken
17676
post-template-default,single,single-post,postid-17676,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Leerlingen interviewen Minnie Kruip bij weghalen mozaïeken

Leerlingen interviewen Minnie Kruip bij weghalen mozaïeken

Een mijlpaal in de sloop van de Ludgerusschool, de locatie waar straks het nieuwe Integraal Educatief Kind Centrum (IEKC) zal verrijzen, vormde het optakelen van de bijzondere mozaïeken van Joop Kruip op donderdag 13 februari. De zes kunstwerken op de muur van de oude fietsenstalling werden zorgvuldig ingepakt in balken afkomstig uit de school en gaan in opslag totdat ze een mooie plek krijgen in het nieuwe IEKC.

Bij het weghalen van de mozaïeken was Minnie Kruip, de weduwe van Joop Kruip, aanwezig. Zij werd door Britt, Eline, Manon, Jasper en Arne, leerlingen van de Ludgerusschool en basisschool BijEen, geïnterviewd. Zo kwamen de leerlingen, het toegestroomde publiek en de aanwezige pers te weten dat Joop Kruip de belevingswereld van kinderen als inspiratiebron gebruikte voor zijn mozaïeken. “Kermis, dieren, bootje roeien, paardrijden: allemaal dingen die kinderen leuk vinden om te doen”, vertelde Minnie Kruip over wat er op de mozaïeken te zien is. Op de vraag over wat zij zelf van de mozaïeken vindt, antwoordde ze: “Erg mooi. Joop gebruikte geen standaard stukjes glas, maar ging naar de steenhouwer en koos bijzondere stenen en marmer uit. Die hakte hij vervolgens zelf in stukjes. Zwaar werk hoor.”

Volgens mevrouw Kruip vond haar man de muur van de fietsenstalling van de Ludgerusschool ‘gewoon een hele mooie muur om mozaïeken in te maken’. “Hij is er ongeveer een half jaar mee bezig geweest. Ik weet het niet precies, want we kenden elkaar toen nog niet. Ik fietste hier vaak langs, daarom weet ik het”, lacht Minnie Kruip, die het fantastisch vindt dat de mozaïeken bewaard blijven en straks weer in volle glorie in het nieuwe IEKC te bekijken zijn. “Daar zou Joop ook enorm blij mee zijn geweest. Zeker in het begin van zijn carrière heeft hij de waardering van zijn werk wel een beetje gemist.”

Na het interview waren de leerlingen en overige belangstellenden er getuige van hoe mevrouw Kruip, door middel van een bedieningspaneel, de kraan aanstuurde die het eerste mozaïek optakelde. Daarna was er taart voor iedereen om zo het bijzondere moment te vieren.