IEKC Lichtenvoorde | Waarom een IEKC?
17703
page-template-default,page,page-id-17703,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Waarom een IEKC?

Op het Integraal Educatief Kind Centrum in Lichtenvoorde worden kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp voor kinderen van 0 tot 13 jaar gecombineerd en aangeboden op één locatie. Kinderen kunnen zich daardoor van baby tot tiener optimaal ontwikkelen in een voor hen vertrouwde omgeving. Daarbij staat het kind altijd centraal. Doordat verschillende onderwijs-, opvang- en zorgpartijen samenwerken binnen het IEKC en waar nodig hun kennis delen, kan er altijd een passende (leer)omgeving worden geboden, zodat het kind zich optimaal kan ontwikkelen. Echt maatwerk dus!

Samen waar het kan, apart waar gewenst
Naast opvang en basisonderwijs is er in het IEKC Lichtenvoorde plek voor speciaal (basis)onderwijs en jeugdzorg. De partijen worden hier benoemd en voorgesteld. Er is niet zomaar voor gekozen om samen onder dak te gaan, daar zijn goede redenen voor. Dit zijn:

  • Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat hoeft niet altijd het tempo van bijvoorbeeld de klas te zijn. Het ene 7-jarige kind is bijvoorbeeld veel verder met lezen dan het andere. Door groepsdoorbrekend te gaan werken, kunnen we daar beter op inspelen.
    Op het IEKC wordt niet in hokjes gedacht, maar gekeken naar wat het kind nodig heeft. De barrières tussen (speciaal) onderwijs, jeugdzorg of opvang vervagen, waardoor er snel geschakeld kan worden en het kind altijd het onderwijs en de zorg krijgt die het nodig heeft.
  • Soms hebben kinderen die op de basisschool zitten wat meer begeleiding of hulp nodig. Daar zijn niet altijd de geschikte mensen en kennis voor aanwezig. In het speciaal onderwijs zijn die mensen en kennis er wel. In het IEKC zitten deze onderwijsvormen letterlijk onder één dak en kan men elkaar over en weer helpen als dit nodig is. 
  • De Achterhoek vergrijst en het leerlingenaantal neemt af. Kleine(re) scholen en instellingen hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Door met meerdere organisaties samen te werken en gebruik te maken van één prachtige locatie met alle faciliteiten, wordt dit probleem ondervangen.